PSC General Knowledge Questions 14

261. സേവന അവകാശ നിയമം നിലവിൽ വന്ന ആദ്യ സംസ്ഥാനം

Answer: ബീഹാർ

262. The Schulze bank was formed on the basis of _____ liability.

Answer: Limited

263. First lady Rajyasabha secretary in India

Answer: V.S.Remadevi

264. First woman holder of Asoka Chakra in India

Answer: Niraj Bhanot

265. ____________cricket is my favourite pass time.

Answer: playing

266. . A ____________ of lios.

Answer: pride

267. A train running at 70 km per hour and a car 100 meters per 7 seconds. Which run faster?

Answer: train

268. 10Base5, 10Base2, 10BaseT are types of?

Answer: Ethernet

269. Antoneo Guterres has been appointed as the `9^(th)` UN Secretary General. Which country he belongs to ?

Answer: Portugal

270. കേന്ദ്രഭരണ പ്രദേശങ്ങളിൽനിന്നും പരമാവധി എത്ര അംഗങ്ങളെ ലോകസഭയിലേക്ക് തിരഞ്ഞെടുക്കാം?

Answer: : 20

271. 1940-ൽ ആൽബർട്ട് ഐൻസ്റ്റൈൻ ഏതു രാജ്യത്തെ പൗരത്വമാണ് സ്വീകരിച്ചത്?

Answer: യു.എസ്.എ

272. വിദ്യാ പോഷിണി എന്ന സംഘടന സ്ഥാപിച്ചത്

Answer: സഹോദരൻ അയ്യപ്പൻ

273. വക്കം അബ്ദുൾ ഖാദർ മൗലവിയുടെ ജന്മസ്ഥലം?

Answer: വക്കം (തിരുവനന്തപുരം)

274. ഗ്രഹപദവി നഷ്ടപ്പെട്ട ആകാശഗോളം?

Answer: പ്ലൂട്ടോ

275. Which is known as 'Copper Country'?

Answer: Zambia

276. World Employment Day

Answer: June 5

277. Wheat is a—

Answer: Cereal crop

278. Mid Day Meal Scheme—

Answer: Provides lunch to about 120 million children

279. केसर के लिए पौधे का कौन-सा भाग उपयोग में लाया जाता है?

Answer: वर्तिकाग्र

280. Patela is used for—

Answer: Levelling

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share