Kerala PSC India Questions and Answers

1. ജി എസ് ടി ബിൽ നടപ്പാക്കുന്നതിനുള്ള ഭരണഘടനാ ഭേദഗതി

Answer: 122

2. പിന്നോക്ക സമുദായക്കാർക്ക് സംവരണം എർപെടുത്തിയത്‌ ഏതു റിപ്പോർട്ടിന്റെ അടിസ്ഥാനത്തിലാണു

Answer: മണ്ഡൽ കമ്മിഷൻ

3. പ്രസിദ്ധമായ ലുഷായി കുന്നുകൾ സ്ഥിതി ചെയ്യുന്ന ഇന്ത്യൻ സംസ്ഥാനം

Answer: മിസോറാം

4. ദാരിദ്ര നിര്‍മാര്‍ജത്തിന് ഊന്നല്‍ നല്‍കിയ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതി

Answer: അഞ്ചാം പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതി

5. ഒന്നാം പാനിപ്പട്ടു യുദ്ധം നടന്ന വർഷം

Answer: 1526

6. ഇങ്ക്വിലാബ് സിന്ദാബാദ്' എന്ന മുദ്രാവാക്യം നല്‍കിയ നേതാവ്

Answer: ഭഗത്‌സിംഗ്

7. Which Indian city is known as ‘The City of Demonstrations’?

Answer: Delhi

8. The founder of ‘Society for the Promotion of Education of Women’

Answer: Appu Nedungadi

9. Under Article _____ of the Indian Constitution, Finance Commission has been asked to define the financial relations between the centre and; the state?

Answer: Article 280

10. What is often called as "The National Dance of India"?

Answer: Bharata Natyam

11. ഭാഷാടിസ്ഥാനത്തില്‍ ഇന്ത്യയില്‍ ആദ്യമായി രൂപം കൊണ്ട സംസ്ഥാനം ഏത് ?

Answer: ആന്ധ്രപ്രദേശ്

12. ഒളിന്പിക്സില്‍ ഇന്ത്യ ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ മെഡല്‍ സ്വന്തമാക്കിയ വര്‍ഷം ?

Answer: 2000

13. ഇന്ത്യയില്‍ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതികള്‍ ആരംഭിച്ച വര്‍ഷം ?

Answer: 1951

14. Who wrote the famous book “India Wins Freedom”

Answer: Moulana Abdul Kalam Azad

15. Who has taken charge as new Executive Director of Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI)?

Answer: Mamta Suri

16. ഇന്ത്യൻ സമ്പദ് വ്യവസ്ഥയുടെ കാവൽക്കാരൻ

Answer: സി.ഐ.ജി

17. ആദ്യ ഇന്ത്യൻ ശബ്ദ ചിത്രം.?

Answer: ആലം ആര

18. അടുത്തിടെ ഇന്ത്യ വിജയകരമായി പരീക്ഷിച്ച ടാങ്ക് വേദ ഗൈഡസ് മിസൈൽ?

Answer: നാഗ്

19. Which of the following committees on education is considered as the Magna Carta of English Education in India ?

Answer: Wood’s Despatch

20. . In India, under canal net-work system of irrigation, generally, how much amount of water is allowed to run in small canal ?

Answer: Less than 10 cusec

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share