Kerala PSC Science Questions and Answers

1. ശബ്ദം ഒരാളിലുണ്ടാക്കുന്ന കേൾവിയനുഭവത്തിൻറെ അളവാണ്?

Answer: ആവ്യത്തി

2. ഒരു നോട്ടിക്കൽ മൈൽ എന്നത്?

Answer: 1.852 കിലോമീറ്റർ

3. വാട്ടർ ഗ്യാസിൻറെ നിർമ്മാണത്തിൽ കാർബൺ മോണോക്സൈഡിനൊപ്പം ഉപയോഗിക്കുന്ന വാതകം?

Answer: ഹൈഡ്രജൻ

4. പാലിൽ അടങ്ങിയിരിക്കുന്ന മാംസ്യം?

Answer: കാസിൻ

5. മ്യൂട്ടേഷൻ തിയറി ആവിഷ്കരിച്ചത്

Answer: ഹ്യുഗോ ഡീവ്രീസ്

6. ഇന്ത്യയുടെ ബഹിരാകാശ ഗവേഷണ പദ്ധതിയുടെപിതാവ്

Answer: ഡോ.വിക്രം സാരാഭായ്

7. ആറ്റംബോംബിൽ നടക്കുന്ന ആറ്റോമിക് പ്രവർത്തനം

Answer: അണുവിഘടനം

8. Light year is a measurement of ______

Answer: Stellar distances

9. Chronometer measures ________

Answer: time

10. The instruments devised for measuring the cooling power of the air is

Answer: Kata thermometer

11. The process of enabling people to increase control over and to improve health is

Answer: Health promotion

12. Mantoux (tuberculin) test was developed in

Answer: 1907

13. സൂര്യനിൽ ഏറ്റവും കൂടുതലുള്ള മൂലകം?

Answer: ഹൈഡ്രജൻ

14. സൗരയൂഥത്തിന്റെ ഏകദേശ പ്രായം?

Answer: 4.6 ബില്യൺ വർഷം

15. ഉപഗ്രഹങ്ങളുടെ എണ്ണത്തിൽ രണ്ടാം സ്ഥാനം?

Answer: ശനി

16. ആദ്യമായി ചന്ദ്രനിലിറങ്ങിയ വ്യക്തി?

Answer: നീൽ ആംസ്ട്രോംഗ്

17. Joule is the unit of—

Answer: Energy

18. Which of the following does not have plus (+) or minus (–) signs marked on it ?

Answer: Resistor

19. What is the final colour of blue litmus when a dilute solution of NaOH is added to it ?

Answer: Blue

20. Two resistors having resistances of 1 ohm and 2 ohms respectively are connected is series with a battery. The current through the 2 ohms resistor is 2 amperes. The current through the 1 ohm resistor will be—

Answer: 2 amp

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share