Kerala PSC Economics Questions and Answers

1. മണിബില്ലിനെക്കുറിച്ച് പ്രതിബാദിക്കുന്ന ആർട്ടിക്കിൾ?

Answer: ആർട്ടിക്കിൾ 110

2. ഇന്ത്യയിൽ 2016 ൽ 500; 1000 രൂപാ നോട്ടുകൾ അസാധുവാക്കിയ ദിവസം?

Answer: നവംബർ 8

3. ‘ഡെവലപ്പ്മെന്‍റ് ആന്‍റ് ഫ്രീഡം’ എന്ന സാമ്പത്തിക ശാസത്ര ഗ്രന്ഥം രചിച്ചത്

Answer: അമർത്യാസെൻ

4. കര്‍ഷകര്‍ക്കായുള്ള ദേശീയ കമ്മീഷന്‍

Answer: എന്‍ സി എഫ്

5. ഡ്രയിന്‍ തിയ്യറിയുടെ ഉപജ്ഞാതാവ്

Answer: ദാദാ ബായ് നവറോജി

6. The Indian rupee is the only legal tender in India, and is also accepted as legal tender in the neighbouring Nepal and ______, both of which peg their currency to that of the Indian rupee.

Answer: Bhutan

7. Recommendations of which committee recently provided useful suggestions for the future road- map of food policy?

Answer: Shards Kumar Committee

8. In India GST came effective from July 1st, 2017. India has chosen _________ model of dual – GST.

Answer: Canadian

9. Which of the following country has the maximum GST tax slab?

Answer: India

10. Which of the following country has the second highest tax slab?

Answer: Argentina

11. Under which Act GST was introduced?

Answer: 101

12. Which of the following comes under sin tax?

Answer: All a, b and c

13. Profit is caused by—

Answer: All of the above

14. The slope of an indifference curve expresses—

Answer: The marginal rate of substitution of two goods

15. As per the revised estimate of CSO, the GDP in India at factor cost during 2008-09 was—

Answer: Rs. 33, 39,375 crore

16. Insurance density is defined as the—

Answer: Ratio of premium underwritten in a year to total population

17. Rashtriya Krishi Vikas Yojana was launched by GOI in August 2007 with the objective(s) of—

Answer: All of the above

18. The Buffer Stock of foodgrains at the beginning of February 2009 stood at—

Answer: 36.2 million tonnes

19. Heteroscedasticity in econometric analysis means—

Answer: The variance for each disturbance term (Vi) is not the same for all i’s

20. Durbin-Watson Test is applied in econometric models to test—

Answer: For autocorrelated errors in the sample data

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share