Kerala PSC Information Technology Questions and Answers

1. ______is the amount of data that a storage device can transfer to the computer per second.

Answer: Data transfer rate

2. Storage capacity of a magnetic disk depends on
a. bits per inch of tracks
b. disk pack in disk surface
c. tracks per inch of surface
d. All of above

Answer: All of above

3. The ability of an OS to run more than one programs on same time is called

Answer: multitasking

4. _____ is a program that fills the screen with patterns, when the computer is idle for sometime

Answer: Screen Saver

5. Line by line translation of a program is done by?

Answer: Interpreter

6. Which of the following is not a font style?
a. Bold Italic
b. Sub Script
c. Regular
d. Bold

Answer: Sub Script

7. ______controls the formatting for all the slides in the presentation
a. Place Holder
b. Slide Master
c. Slide Master
d. All of the above

Answer: All of the above

8. SMPS stands for _________

Answer: Switched-Mode Power Supply

9. ____ reduces the size of a file so that it requires less storage space.

Answer: Compression

10. OMR stands for ________

Answer: Optical Mark Reader

11. A byte is group of________

Answer: eight binary digits

12. സംസ്ഥാനത്തെ തദ്ദേശ സ്വയംഭരണ സ്ഥാപനങ്ങളിൽ ഇ-ഗവേർണെഴ്സ് പദ്ധതി നടപ്പിലാക്കുന്ന സ്ഥാപനം?

Answer: കേരളാ ഐ.ടി. മിഷൻ

13. കമ്പ്യൂട്ടറിൽ നിന്നും \"കട്ട് & പേസ്റ്റ്\" ചെയ്യുന്ന സമയത്തു താൽക്കാലികമായി ഡാറ്റ സംഭരിച്ചുവയ്ക്കുന്നത് എവിടെ?

Answer: ക്ലിപ്പ് ബോർഡ്

14. കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ കമ്പ്യൂട്ടർ കേന്ദ്രം

Answer: കൊച്ചി

15. ഇൻഡ്യൻ l.T.ആക്ട് നിലവിൽ വന്നത്

Answer: 2000 ഒക്ടോബർ 17

16. 10Base5, 10Base2, 10BaseT are types of?

Answer: Ethernet

17. The process of assigning IP address for specific times to the various hosts by DHCP is called as?

Answer: Lease

18. __________ is a standard suite of protocols used for packet switching across computer networks.

Answer: x.25

19. निम्न में से कौन कम्प्यूटर आँकड़ों को त्रुटियाँ प्रदर्शित करता है?

Answer: बग

20. अरनेट’ (ERNET) क्या है?

Answer: एक कम्प्यूटर नेटवर्क

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share