Kerala PSC Awards Questions and Answers

1. പുലിറ്റ്സര്‍ സമ്മാനം നേടിയ ആദ്യ ഇന്ത്യക്കാരന്‍?

Answer: Gobind Behari Lal

2. നോബേൽ സമ്മാനം നേടിയ കൃഷി ശാസ്ത്രജ്ഞൻ ആര്?

Answer: ഡോ .നോർമൻ ബോർലോഗ്

3. ആദ്യത്തെ ജ്ഞാനപീഠം അവാർഡ് നേടിയ മലയാളി

Answer: ജി. ശങ്കരകുറുപ്പ്

4. 2016 ലെ മികച്ച നടിക്കുള്ള ഓസ്ക്കാർ പുരസ്ക്കാരം നേടിയത്

Answer: ബ്രി ലാർസൻ

5. Who won the men\'s singles title in the 2016 Wimbledon Tennis

Answer: Andy Murray

6. M. Visweswarayya was honoured by BharatRatna in

Answer: 1955

7. First India lady who got gold medal in Asian games

Answer: Kamaljith sindhu

8. First woman holder of Asoka Chakra in India

Answer: Niraj Bhanot

9. സാബത്തിക ശാസ്ത്രത്തില്‍ ആദ്യ നേബല്‍ നേടിയ ആദ്യ ഏഷ്യക്കാരന്‍

Answer: അമര്‍ത്യ സെന്‍

10. 2015-2016-ലെ കൃഷി കർമ്മൺ അവാർഡ് ലഭിച്ച സംസ്ഥാനം

Answer: ഹിമാചൽ പ്രദേശ്

11. Who was the first indian woman, who won the olympics medal

Answer: Karnam Malleswary

12. താഴെ പറയുന്നതിൽ, കെ.കെ. ബിര്‍ലാ ഫൗണ്ടേഷന്‍ നല്‍കുന്ന അവാര്‍ഡ്
a. കബീര്‍സമ്മാനം
b. വ്യാസസമ്മാനം
c. സ്വാതിപുരസ്‌കാരം
d. ഇവയൊന്നുമല്ല

Answer: വ്യാസസമ്മാനം

13. Who has been honoured with Mother Teressa Award for humanitarian work?

Answer: Prem Chopra

14. In an examination of mathematics Rajesh obtained more marks than the total marks obtained by Rahim and Sabu. The total marks obtained by Rahim and Saji was more than the Rajesh’s. Rajesh obtained more marks than Saji, Reenu obtained more marks than Rajesh. Who amongst them obtained the

Answer: Reenu

15. The term Net shot is associated with ––––––

Answer: Badminton

16. . The famous book ‘Neermathalam Poothakalam’ is written by

Answer: Kamala Surayya

17. Who is the first winner of Padma Bhooshan from Kerala?

Answer: V.K. Krishnamenon

18. Which of the following has been awarded with Asian Digital Media 2011?

Answer: Manorama online

19. The first person who received Kalinga Prize is _____.

Answer: Louis de Broglie

20. ജന സന്പര്‍ക്ക പരിപാടിയ്ക്ക് എെക്യരാഷ്ട്ര സഭയുടെ അവാര്‍ഡ് ലഭിച്ച മുഖ്യമന്ത്രി ?

Answer: ഉമ്മന്‍ ചാണ്ടി

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share