Kerala PSC Economics Questions and Answers 7

121. Consumer Protection Act 1986, came into force on

Answer: 15-4-1987

122. സാബത്തിക ശാസ്ത്രത്തില്‍ ആദ്യ നേബല്‍ നേടിയ ആദ്യ ഏഷ്യക്കാരന്‍

Answer: അമര്‍ത്യ സെന്‍

123. ആഗോളമായി ചിന്തിക്കുക പ്രാദേശികമായി പ്രവര്‍ത്തികുക എന്ന മുദ്രാവാക്യം എന്തുമായി ബന്ധപ്പെട്ടതാണ്

Answer: ആഗോളവല്‍ക്കരണം

124. കേന്ദ്ര ധനകാര്യ മന്ത്രിയായിരുന്ന ശേഷം ഇന്ത്യന്‍ പ്രസിഡന്റ് പദവിയിലെത്തിയ വ്യക്തി

Answer: ആര്‍ വെങ്കിട്ടരാമന്‍

125. സ്വതന്ത്ര കമ്പോള വ്യവസ്ഥയില്‍ വില നിര്‍ണ്ണയിക്കുന് ശക്തികള്‍ ഏതൊക്കെയാണ്

Answer: പ്രചോദനവം, പ്രധാനവും

126. Who is the chairperson of the 14th Finance Commission

Answer: Y V Reddy

127. The Swachh Bharat Mission launched in October 2014, aims at attaining an Open Defecation Free India by _____?

Answer: 2019 October 2

128. In India GST was first proposed in _________.

Answer: 2000

129. GST council formation based on Article number _________.

Answer: 279A

130. _________ is GST Finance Ministers Panel Chairman

Answer: Amit Mishra

131. What does N stands for in HSN?

Answer: Nomenclature

132. Profit is caused by—

Answer: All of the above

133. A currency swap refer to—

Answer: A spot sale of currency combined with a forward repurchase of the same currency—as part of single transaction

134. The Electricity (Amendment) Act 2007—

Answer: All of the above

135. A constitutionally recognized body is—

Answer: Finance Commission

136. If world population grows at 2.6 per cent, then it will double in—

Answer: None of these

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share