Kerala PSC Economics Questions and Answers 6

101. കേരളത്തിൽ വിദേശനാണ്യം നേടിത്തരുന്നതിൽ മുഖ്യപങ്ക് വഹിക്കുന്ന വ്യവസായം

Answer: കശുവണ്ടി

102. ഇന്ത്യന്‍ ആസൂത്രണത്തിന്റെ പിതാവ്

Answer: വിശ്വേശരയ്യ

103. ഇന്ത്യയില്‍ ശാസ്ത്രീയമായരീതിയില്‍ ദേശീയ വരുമാനം കണക്കാക്കിയത് ആരുടെ നേതൃത്വത്തിലാണ്

Answer: പ്രഫ.മഹലനേബിസ്

104. കമ്മി ബജറ്റ സമ്പദ് വ്യവസ്ഥയില്‍ ഉണ്ടാകുന്ന പ്രഭാവം ഏതാണ്

Answer: പണപ്പെരുപ്പം

105. ഒന്നാ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതിയുടെ കാലയളവ്

Answer: 1951-1956

106. ദേശവല്‍കരണ സമയത്തെ റിസര്‍വ്വ് ബാങ്ക് ഗവര്‍ണ്ണര്‍ ആരായിരുന്നു

Answer: സര്‍ ബനക് രാമറാവു

107. ആധാർ പ്രോജക്ടിന്റെ ലോഗോ ഡിസൈൻ ചെയ്തത്

Answer: അതുൽ പാണ്ഡെ

108. Under Article _____ of the Indian Constitution, Finance Commission has been asked to define the financial relations between the centre and; the state?

Answer: Article 280

109. Which of the following country is the first one to implement GST?

Answer: France

110. How many types of taxes will be in Indian GST?

Answer: 3

111. GST is a _________ based tax on consumption of goods and services.

Answer: Destination

112. _________ is the first state to ratify GST bill

Answer: Assam

113. GST threshold limit of Normal States is _________ lakh

Answer: 20

114. Malthusian theory of population is based on—

Answer: Geometric progression of population

115. Gresham’s Law states that—

Answer: Bad money drives good money out of circulation

116. A competitive firm maximizes its profit when—

Answer: MR = MC

117. The unproductive expenditure of the rich is—

Answer: Necessary to the employment of the poor

118. ‘Quasi-rents’—

Answer: Comprise of all the returns to the firm in excess of the returns of the marginal firm

119. As per the revised estimate of CSO, the GDP in India at factor cost during 2008-09 was—

Answer: Rs. 33, 39,375 crore

120. Dummy variables are used in regression models—

Answer: As binary variables

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share