Kerala PSC Information Technology Questions and Answers 5

81. ______is the amount of data that a storage device can transfer to the computer per second.

Answer: Data transfer rate

82. What are the functions of an operating system?
a. Manage Memory
b. Monitor Process
c. Allocate resources
d. All of the above

Answer: All of the above

83. Processed Data is known as

Answer: Information

84. Which generation computers used Microprocessors as switching devices?

Answer: Fourth Generation

85. What kind of scheme is used in the HTTP protocol

Answer: request/response

86. The size of commonly used floppy disk is _____

Answer: 3.5

87. The process of loading OS into main memory is called

Answer: Booting

88. OMR stands for ________

Answer: Optical Mark Reader

89. കേരളത്തിലെ ആദ്യത്തെ കമ്പ്യൂട്ടർ കേന്ദ്രം

Answer: കൊച്ചി

90. Magnetic tape is:

Answer: Audio aid

91. Which of the following below is/are capability of ICMP protocol?

Answer: Both b and d

92. NAT stands for _____ .

Answer: network address translation

93. The total time elapsed between submission of command and data to a computer and getting the result of computation is the

Answer: Response time

94. An automatic machine that is made to perform routine human tasks is

Answer: Robot

95. A process of collecting, organizing, storing and otherwise maintaining a complete historical record of programs and other documents used or prepared during the different phases of the system is called

Answer: Documentation

96. कम्पयूटर में विण्डों एक प्रकार है–

Answer: सॉफ्टवेयर का

97. एप्पल (APPLE) क्या है?

Answer: चौथी पीढ़ी का एक कम्प्यूटर

98. भारत में निर्मित प्रथम कम्प्यूटर है–

Answer: सिद्धार्थ

99. मूल निवेश-निर्गम प्रणाली (Basic Input Output System) कम्प्यूटर में विद्यमान रहती है–

Answer: यादृच्छिक अभिगम स्मृति में

100. सी. पी. यू. का क्या अर्थ है?

Answer: सेंट्रल प्रोसेसिंग यूनिट

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share