Kerala PSC Economics Questions and Answers 5

81. Germany is considered to be the _____ place of credit Co-operatives.

Answer: Birthplace

82. The Schulze bank was formed on the basis of _____ liability.

Answer: Limited

83. രാജ്യത്തിന്റ അറ്റ ആഭ്യന്തര ഉത്പന്നത്തിലേക്ക് ഏറ്റവും കൂടുതല്‍ സംഭാവന ചെയ്യുന്ന മേഖല

Answer: സേവന മേഖല

84. ലാഭത്തിന്റെ അപായ സാധ്യതവാഹക സിന്താന്തത്തിന്റെ ഉപജ്ഞാതാവ്

Answer: പ്രൊഫ. ഹാള്‍ ലേ

85. അനിശ്ചിതത്വ വാഹക സിന്താന്തം ആവിഷ്കരിച്ചത്

Answer: എഫ് എച്ച് നൈറ്റ്

86. ഇന്ത്യന്‍ റുപ്യ ആദ്യമായി ഇറക്കിയത് ആര്

Answer: ഷേര്‍ഷാ സൂരി

87. ഇന്ത്യയില്‍ ആദ്യമായി സെന്‍സസ് നടന്നത് ഏത് വര്‍ഷം ആണ്

Answer: 1881

88. ഇന്ത്യയിലെ ആദ്യത്തെ ധനകാര്യ മന്ത്രി

Answer: ആര്‍ കെ ഷണ്‍മുഖം ഷെട്ടി

89. സാമ്പത്തിക ശാസ്ത്രതത്വങ്ങള്‍ എന്ന ഗ്രന്ഥത്തിന്റെ കര്‍ത്താവ്

Answer: ആല്‍ഫ്രഡ് മാര്‍ഷല്‍

90. ആഗോളവര്‍ക്കരണവും അതിന്റെ അസ്വസ്തകളും എന്ന കൃതിയുടെ കര്‍ത്താവ്

Answer: ജോസഫ് സി ലിറ്റസ്

91. ദാരിദ്ര നിര്‍മാര്‍ജത്തിന് ഊന്നല്‍ നല്‍കിയ പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതി

Answer: അഞ്ചാം പഞ്ചവല്‍സര പദ്ധതി

92. ഇന്ത്യയില് കറന്സിനോട്ട് ആദ്യമായി പ്രിന്റ് ചെയ്തത് ആരുടെ ഭരണകാലത്താണ് (D)

Answer: ഷേര്ഷാ സൂരി

93. Which village in Uttar Pradesh was adopted by Sonia Gandhi as a part of Saansad Adarsh Gram Yojana?

Answer: Udwa

94. In India GST came effective from July 1st, 2017. India has chosen _________ model of dual – GST.

Answer: Canadian

95. _________ is the first state that passed GST Bill.

Answer: Telangana

96. Smart Phones will be taxed at _________ under GST.

Answer: 12%

97. The on-going melt down had its origin in—

Answer: The real sector

98. The indifference curve technique is essentially—

Answer: An ordinal approach

99. Minimum Support Prices of crops are recommended by—

Answer: Commission for Agricultural Costs and Prices (CACP)

100. Durbin-Watson Test is applied in econometric models to test—

Answer: For autocorrelated errors in the sample data

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share