Kerala PSC Economics Questions and Answers 3

41. RBI ഗാന്ധി സീരിസിലുള്ള നോട്ടുകൾ ഇറക്കിയ വർഷം?

Answer: 1996

42. ഇന്ത്യയിൽ 2016 ൽ 500; 1000 രൂപാ നോട്ടുകൾ അസാധുവാക്കിയ ദിവസം?

Answer: നവംബർ 8

43. ആദ്യത്തെ RBI ഗവർണർ ആര്

Answer: ഓസ്ബോൺ സ്മിത്ത്

44. The idea of commonwealth was first given by

Answer: D.R. Gadgil

45. ലാഭത്തിന്റെ നവീന ശലാ സിന്താന്തം ആവിഷ്കരിച്ചത് ആരാണ്

Answer: പ്രഫസര്‍ ഷുങ് ബീറ്റര്‍

46. സാമ്പത്തിക ശാസ്ത്രത്തില്‍ നോബല്‍ സമ്മാനം നേടിയ ഇന്ത്യക്കാരന്‍

Answer: ഡോ അമര്‍ത്യ സെന്‍

47. വെല്‍ത്ത് ഓഫ് നേഷന്‍ എന്ന കൃതിയുടെ കര്‍ത്താവ്

Answer: ആഡം സ്മിത്ത്

48. ഡ്രയിന്‍ തിയ്യറിയുടെ ഉപജ്ഞാതാവ്

Answer: ദാദാ ബായ് നവറോജി

49. Who wrote the book \'Poor Economies\'

Answer: Abhijith Banerjee

50. Which of the following country has the maximum GST tax slab?

Answer: India

51. Who is the chairman of GST council?

Answer: Finance Minister

52. GSTN comes under which Act?

Answer: Companies Act, 2013

53. Coal comes from which rate Structure?

Answer: 12%

54. Interest is paid—

Answer: Due to superiority of present over future goods

55. Heckscher-Ohlin theory explains—

Answer: Pattern of trade in terms of relative factor endowments of countries

56. In times of slowdown of the economy, the fiscal policy influences aggregate demand through—

Answer: Lowering of tax rates

57. Thirteenth Finance Commission is headed by—

Answer: Dr. Vijay L. Kelkar

58. Public Private Partnership came to be introduced in India to—

Answer: Mitigate the financial burden of the governments

59. Heteroscedasticity in econometric analysis means—

Answer: The variance for each disturbance term (Vi) is not the same for all i’s

60. Principal components in econometric analysis—

Answer: Are linear combinations

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share