Kerala PSC Economics Questions and Answers 2

21. ബൊക്കാറോ ഇരുമ്പുരുക്ക് വ്യവസായശാല സ്ഥാപിക്കപ്പെട്ടത് ഏത് രാജ്യത്തിൻറെ സഹായത്തോട് കൂടിയാണ്?

Answer: റഷ്യ

22. SBI ദേശസാൽക്കരിച്ച വർഷം?

Answer: 1955

23. സംരഭകത്വം പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കുന്നതിന് 2016 ൽ കേന്ദ്ര സർക്കാർ ആരംഭിച്ച പദ്ധതി

Answer: അടൽ ഇന്നവേഷൻ മിഷൻ

24. ‘ഡെവലപ്പ്മെന്‍റ് ആന്‍റ് ഫ്രീഡം’ എന്ന സാമ്പത്തിക ശാസത്ര ഗ്രന്ഥം രചിച്ചത്

Answer: അമർത്യാസെൻ

25. ഗാന്ധി സിരീസിലെ നോട്ടുകൾ എന്നാണ് ആദ്യമായി പുറത്തിറക്കിയത്

Answer: 1996

26. ഇന്ത്യന്‍ കറന്‍സി അച്ചടിക്കുന്നത് എവിടെ

Answer: നാസിക് സെക്യൂരിറ്റി പ്രസ്സ്

27. Formation of Co-operative wholesale store was the development of Co-operation in

Answer: Britain

28. കുത്തക മത്സരം എന്ന ആശയം അവതരിപ്പിച്ചത് ആരാണ്

Answer: പ്രൊഫസര്‍ ചെബര്‍ ലിന

29. The Indian rupee is the only legal tender in India, and is also accepted as legal tender in the neighbouring Nepal and ______, both of which peg their currency to that of the Indian rupee.

Answer: Bhutan

30. What is a voluntary labeling scheme for easily identifying environment friendly products that was launched in 1991, even before the 1992 Rio Summit?

Answer: Eco - mark

31. Which Five Year Plan was marred by inflation, armed conflicts and droughts, resulting in the introduction of plan holiday (1966-1969) to absorb the shock dealt to the economy and thus make way for further planning?

Answer: Third Plan

32. What does “I” stands for in IGST?

Answer: ntegrated

33. The maximum rate prescribed under IGST is _________.

Answer: 28%

34. GST threshold limit of North Eastern States is _________ lakh

Answer: 10

35. A special purpose vehicle _________ has been launched to cater the needs of GST.

Answer: GSTN - goods and service Tax Network

36. Say’s Law of Markets states that—

Answer: Supply creates its own supply

37. Investment is defined as a—

Answer: Change in the stock of capital

38. Uruguay Round of multilateral trade negotiations—

Answer: All of the above

39. Product Cycle Model in international trade theory (Vernon, 1966)—

Answer: None of these

40. Insurance density is defined as the—

Answer: Ratio of premium underwritten in a year to total population

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share