Kerala PSC Art Questions and Answers 2

21. \'ghoomar\' is a traditional folk dance of which Indian state?

Answer: Rajastan

22. Rauf dance is a folk dance form of which Indian state?

Answer: Jammu and kashmir

23. IKEBANA is the art of flower arrangement in which country?

Answer: Japan

24. Vilayat khan is associated with which musical instrument?

Answer: sitar

25. Medaram jatara is the tribal festival of which state of india?

Answer: Telengana

26. Hornbill festival is celebrated in which state of India?

Answer: nagaland

27. Flamingo festival is celebrated in which state of India?

Answer: Andhra pradesh

28. കഥകളിയിലെ അടിസ്ഥാന മുദ്രകളുടെ എണ്ണം എത്രയാണ്?

Answer: 24

29. 1948 ൽ ഗുജറാത്തിലെ അഹമ്മദാബാദിൽ ദർപ്പണ നൃത്ത വിദ്യാലയം ആരംഭിച്ച വിഖ്യാത നർത്തകി

Answer: മൃണാളിനി സാരാഭായി

30. 56 മത് സംസ്ഥാന സ്കൂൾ കലോൽസവത്തിൽ ഒന്നാം സ്ഥാനത്തെത്തിയ ജില്ല

Answer: കോഴിക്കോട്

31. Kuchipudi is a dance style originated from which state

Answer: Andhra Pradesh

32. കേരളത്തിന്റെ തനത്‌ കലാരൂപം ഏതാണ്

Answer: കഥകളി

33. 'Mayur Nritya' is the folk dance of which state?

Answer: Uttar Pradesh

34. നീലംപേരൂര്‍ പടയണി ആഘോഷിച്ചു വരുന്ന ജില്ല?

Answer: ആലപ്പുഴ

35. വെയ്കിങ് ഏത് സംസ്ഥാനത്തെ പ്രധാന നൃത്തരൂപമാണ്?

Answer: അരുണാചൽ പ്രദേശ്

36. ബിഹു ഏത് സംസ്ഥാനത്തെ ന്യത്തരൂപമാണ് ?

Answer: Assam

37. Who amongst the following carries Indian Tricolour at Guangzhou Asian Games?

Answer: Gagan Narang

38. Who was the author of the Natya-shastra?

Answer: Sage Bharata

39. The dance-drama of Kerala which is a classical dance of India is ..........?

Answer: Kathakali

40. ചാക്യാര്‍കൂത്ത് ഏത് കലാരൂപവുമായി ബന്ധപ്പെട്ട കലയാണ് ?

Answer: കൂടിയാട്ടം

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share