Kerala PSC Economics Questions and Answers 1

1. മണിബില്ലിനെക്കുറിച്ച് പ്രതിബാദിക്കുന്ന ആർട്ടിക്കിൾ?

Answer: ആർട്ടിക്കിൾ 110

2. സ്റ്റാർട് അപ് കമ്പനികളെ പ്രോത്സാഹിപ്പിക്കാൻ 2016 ൽ കേന്ദ്ര സർക്കാർ ആരംഭിച്ച പദ്ധതി

Answer: സ്റ്റാർടപ്പ് ഇന്ത്യ കർമ്മ പദ്ധതി

3. _____ is the oldest form of economic system.

Answer: Capitalism

4. Rochdale equitable Society started in the year of:

Answer: 1844

5. ഇന്ത്യില്‍ ദേശിയ വരുമാനം കണക്കാക്കുന്ന ഏജന്‍സിയുടെ പേര്

Answer: സി എസ് ഒ

6. ഇന്ത്യന്‍ ധനകാര്യ കമ്മീഷനില്‍ അംഗമായ ആദ്യ മലയാളി

Answer: വി പി മേനോന്‍

7. കര്‍ഷകര്‍ക്കായുള്ള ദേശീയ കമ്മീഷന്‍

Answer: എന്‍ സി എഫ്

8. ലോക ബാങ്കില്‍ നിന്നു ആദ്യമായി വായ്പയെടുത്ത രാജ്യം

Answer: ഫ്രാന്‍സ്

9. Which State has changed over to January to December format of financial year?

Answer: Madhya pradesh

10. The first official attempt to calculate national income in India was made by _____?

Answer: Prof. Mahalanobis

11. In which year Reserve Bank of India was nationalized?

Answer: 1949

12. The tax IGST charged by _________Government.

Answer: Central

13. GST comes under which amendment bill?

Answer: 122

14. Under which Act GST was introduced?

Answer: 101

15. Under GST, Insurance is taxed _________ percent.

Answer: 18%

16. ‘Pass through’ effect in international trade theory refers to—

Answer: The proportion of an exchange rate change that is reflected in export and import price change

17. The largest share in the short term money market of India in recent times belonged to the segment—

Answer: Call

18. Mid Day Meal Scheme—

Answer: Provides lunch to about 120 million children

19. Insurance penetration is defined as the—

Answer: Ratio of premium underwritten in a year to GDP

20. A weakly stationary stochastic process is so called, if—

Answer: All the above

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share