Kerala PSC Questions and Answers psc

1. ആരാണ് കേരള കലാമണ്ഡലം സ്ഥാപിച്ചത്?

Answer: വള്ളത്തോൾ നാരായണ മേനോൻ

2. ഇടുക്കി ഡാമിന്റെ സ്ഥാനം നിർണയിച്ച വ്യക്തി

Answer: കൊലുമ്പൻ

3. ദേശീയ കൈത്തറി ദിനം

Answer: Aug 7

4. Jinnah declared which day as \'Direct Action Day\'

Answer: 16 August 1946

5. ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനയുടെ ഏത് ആർട്ടിക്കിൾ ആണ് അടിസ്ഥാന ചുമതലകൾ പ്രതിപാദിക്കുന്നത്

Answer: 51A

6. Which village in Uttar Pradesh was adopted by Sonia Gandhi as a part of Saansad Adarsh Gram Yojana?

Answer: Udwa

7. I am not all satisfied ____________.

Answer: am I

8. കേരളത്തിന്‍റെ സംസ്ഥാന മത്സ്യം ?

Answer: അയില

9. ഇന്ത്യന്‍ ദേശീയ ഗീതമായ വന്ദേമാതരം രചിച്ചിരിക്കുന്ന ഭാഷ?

Answer: സംസ്കൃതം

10. Who gave the revolutionary message "No caste, No religion, No God for man" ?

Answer: Sahodaran Ayyappan

11. ആധുനിക തിരുവിതാംകൂറിൻ്റെ ശില്പി ആര്

Answer: അനിഴം തിരുനാൾ മാർത്താണ്ഡവർമ്മ

12. ബംഗാളിൽ ശാശ്വത ഭൂനികുതി വ്യവസ്ഥ നടപ്പാക്കിയത്?

Answer: കോൺവാലിസ്

13. ഇന്ത്യയുടെ ദേശിയ ഭാഷ ആയ ഹിന്ദി അംഗീകരിച്ച വർഷം ?

Answer: 1965

14. ബഹിരാകാശ വമുപ്പിന്റെ ചുമതല വഹിക്കുന്നത്

Answer: നരേന്ദ്രമോദി

15. .In​ ​operating​ ​system,Round​ ​ ​Robin​ ​Scheduling​ ​means:

Answer: A process allocation policy

16. 2017 ലെ ഏഷ്യൻ ഇൻഡോർ ആന്റ് മാർഷ്യൽ ആർട്സ് ഗെയിംസിന്റെ വേദി?

Answer: അഷ്ഗാബാദ് ( തുർക്ക്മെനിസ്ഥാൻ )

17. Which is called, Switzerland of India?

Answer: Kashmir

18. Which is the Highest Plateau

Answer: Pamir (Tibet)

19. Who was the first woman President of the Indian National Congress?

Answer: Annie Besant

20. The Profit and Loss of a Partnership concern is shared among the partners–

Answer: in agreed ratio

Facebook Page Whatsapp Share Twitter Share Google Plus Share